Cynamonki z sokiem cytrynowym

Czasem człowieka taka najdzie chandra na słodycze że „po prostu nie ujedziesz”. I tak było w poniedziałek. Co ciekawe wtedy rozpoczęłam nową dietę. Aha. Rozpoczęłam. A skończyłam ją koło g. 15 bo właśnie wtedy wyczerpał się mój limit kalorii na ten dzień. I wiecie co zrobiłam? Kupiłam sobie czekoladę. No dobra. Dwie (było promo). A potem jeszcze draże kokosowe i kilka rodzajów batoników do domu. A już na sam, samiutki, samiusieńki koniec stwierdziłam, że sama sobie upiekę ciasteczka. Ponoć jaki poniedziałek taki cały tydzień, więc  kolejna dieta musi poczekać kilka dni na bardziej sprzyjający moment. Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu i jednocześnie ostrzegam – jeśli nie macie armii do wykarmienia albo nie odczuwacie akurat wilczego głodu, przygotujcie sobie ciach z połowy podanych składników. Smacznego!

IMG_20150218_130519

IMG_20150218_133230

Składniki

750 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i /2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
300 g miękkiego masła
300 g cukru
4 łyżki soku z cytryny
3 duże jaja
dodatkowo na posypkę:
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
dwa białka
1 torebka cukru wanilinowego bądź (najlepiej) laska wanilii

IMG_20150218_135108

IMG_20150218_134439

IMG_20150218_134808

IMG_20150218_134709

Przepis
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Dodajemy miękki tłuszcz , całe jajka i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto powinniśmy rozwałkować bardzo, bardzo cienko podsypując w trakcie tej czynności mąką bo zapewne będzie się kleić do stolnicy. Wałkujemy cienko bo raz że ciasteczka wyrosną, a dwa, że te cienkie lepiej smakują.Uwierzcie mi ;] Gdy już powycinamy foremkami dowolne kształty (u mnie gwiazdki) i ułożymy je na papierze do pieczenia i na blaszce, do akcji wkroczy posypka. Przed nią jednak musimy posmarować absolutnie każde ciasteczko roztrzepanym białkiem, po czym dopiero posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i wanilią. Zróbcie to szczerze, od serca, bo im więcej posypki tym wypiek ciekawszy w smaku. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut sprawdzając co jakiś czas jak idzie im „dochodzenie”. Możecie je piec dłużej. Ja swoje trzymałam w piekarniku przez prawie godzinę, bo uwielbiam ciastka mocno rumiane, brązowe, kruche i chrupiące i takie też mi wyszły. Najlepsze są jeszcze ciepłe. A! Rozmiar też ma znaczenie – w tym przypadku im gwiazdeczki mniejsze, tym smaczniejsze.Powodzenia w pieczeniu!

IMG_20150218_134057

IMG_20150218_133946

IMG_20150218_133542

IMG_20150218_133820

IMG_20150218_131202

IMG_20150218_131637

IMG_20150218_130939

Dodaj komentarz