Sercowiec, czyli serowy cynamonowiec na słodko

Może być też sero-cynamonek albo cynasernik choć ten ostatni nie wydaje mi się specjalnie smakowity w nazwie ;] Ciasto szybkie w przygotowaniu, niekoniecznie tanie (bo jednak biały ser trochę kosztuje) ale warte przygotowania. Z podanych proporcji wyjdzie Wam duża blaszka o wymiarach powiedzmy 35×25 cm. Zdjęcie poglądowe zrobione podczas jednej z kolejnych odsłon pieczenia. Docelowo spód ma być cienki, a jego serowy wierzch obfity i… serowy ;] Smacznego!

IMG_20150223_201249

Składniki
spód:
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru
łyżka soku z cytryny
jajo
+
kilogram sera twarogowego w kostce
szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżeczki aromatu waniliowego
5 jajek

IMG_20150226_121918

Przepis

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Dodajemy miękki tłuszcz, jajko i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. W miseczce miksujemy ser z jajkami, aromatem, mąką i cukrem. Ciasto powinniśmy rozwałkować bardzo, bardzo cienko podsypując w trakcie tej czynności mąką. Wylepiamy nim blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstępnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 – 15 minut sprawdzając stan patyczkiem. Po tym czasie nakładamy masę serową i pieczemy jeszcze w piekarniku  rozgrzanym do ok. 150 stopni przez ok. 20 – 30 minut. Długość pieczenia jest zależna od Waszego kuchennego sprzętu. U mnie też zależnie od humoru wspomnianego, bo przygotowywałam to ciacho nieraz, a za każdym piekło się inaczej.

IMG_20150226_123441

IMG_20150226_123323

IMG_20150226_121810

IMG_20150226_121016

IMG_20150226_120507

Dodaj komentarz