Ekspresowe bułeczki z ziarnami

Tak się kończy wieczór, gdy nie ma się w domu chleba i chęci przejścia do piekarni. Po prostu – piecze się samemu. Bułeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i ekstremalnie ekspresowe. Coś w stylu: „Zjadłbyś sałatkę z domowym pieczywem? – No zjadłbym. – To daj mi 20 minut”. Ich smak odbiega od tych sklepowych, jeśli ktoś próbował wcześniej chleb z tego przepisu który Wam podrzucałam będzie wiedział o co chodzi. Tym niemniej je się z nieukrywaną przyjemnością. Psychicznie przygotowuję się do drożdżowej chałki z kruszonką, ale wszystko w swoim czasie. Przed Państwem – domowe buły.

IMG_20150318_114947

IMG_20150318_120149

Składniki (na 4 sztuki)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
75 ml mleka
20 g masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie – trochę siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni

IMG_20150318_113749

IMG_20150318_114433

Przepis
Suche składniki mieszamy, dodajemy masło z lodówki i lekko ugniatamy. W osobnej miseczce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i dolewamy mieszaninę do masy. Wyrabiamy ciasto, formujemy małe bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni. Na koniec smarujemy bułki jajkiem i posypujemy ziarnami. Nie nadkrawamy tak jak bułki poznańskie, gdyż będą nam się później kruszyć. Pieczemy ok. 25 minut – tj. do momentu delikatnego zbrązowienia wierzchu.. Bułeczki najlepsze do spożycia w ciągu 24 godzin. Smacznego!

IMG_20150318_113327

IMG_20150318_120342

IMG_20150318_115224

IMG_20150318_115109

Dodaj komentarz