Kefirowe love czyli szybkie ciasto ze śliwką

Przepis idealny dla tych, którym zalega w lodówce kefir i nie mają bladego pojęcia co z nim zrobić. Generalnie już wcześniej próbowałam eksperymentować z jogurtem czy maślanką, ale to ta propozycja najbardziej przypadła mi do gustu. Ciacho jest mokre, bardzo wilgotne, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale przy tym mało czasu na przygotowanie słodkości.

Kwadrans po wyciągnięciu kefirowca z piekarnika wchłonęliśmy 2/3 blaszki. Ja osobiście mam w domu głodomora który ciasta wręcz uwielbia, ale podejrzewam że u Was pieczenie może skończyć się podobnie. Miłym akcentem są te dodatkowe, nasiąknięte alkoholem śliwki które po upieczeniu nabierają kruchości. Ja mam domowe ale możecie je też kupić w słoiczkach, w lepszych sklepach spożywczych.

p.s. jeśli macie złe doświadczenia z kefirowcami i boicie się zakalca użyjcie 1 szklanki nabiału zamiast 1 i 1/3. Wtedy ciasto nie będzie tak mokre. Mi osobiście taka forma nie odpowiada ale o gustach się nie dyskutuje ;]

IMG_20150401_105019

IMG_20150401_104239

Składniki

2 całe jajka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa typ 650)
3/4 szklanki cukru + łyżka do posypania
1 i 1/3 szklanki kefiru
kilka kropel likieru amaretto (bądź cukru waniliowego albo esencji w płynie – jak lubicie)
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 śliwki
odrobina cynamonu
ew. 2 śliwki z nalewki przesiąknięte alkoholem (dodają ciastu wyrazistości)

IMG_20150401_104810

IMG_20150401_104431
Przepis

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, amaretto i kefir. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy cienkie plasterki śliwki plus poszatkowany owoc nasiąknięty alkoholem jeśli macie, posypujemy wierzch cukrem i cynamonem i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut (a najlepiej do momentu, gdy patyczek zanurzony w masie będzie suchy).

IMG_20150401_110010

Dodaj komentarz