Cytrusowe kruche maślane z serowym nadzieniem i karmelizowanymi cytrynami

Jezu jak ja lubię weekendy. Można wtedy tyle rzeczy w kuchni ogarnąć. Jest tylko jeden warunek -  to muszą być te typy weekendów które nie są okraszone nocnymi harcami ze znajomymi. Owe harce wykruszają moją produktywność. A kulinarnie to już w ogóle. Próbowałam kiedyś tworzyć szagówki na mega kacu właśnie i nie był to najlepszy pomysł na jaki wpadłam w życiu. Rolowałam je przy stolnicy zgięta w pół przeklinając swój los. A los jest czasem ciężki bo w domu gotuję jako jedyna. Co prawda dwa razy w życiu mój mężczyzna przyniósł mi jajecznicę. Raz to były ścięte na patelni, wymieszane jajca bez soli i masła, przy kolejnym podejściu solniczka niespodziewanie w trakcie używania zdecydowała się odrzucić zakrywający otworek kapturek i podzielić się obficie sypką zawartością… Ale wiadomo – liczą się chęci. Poza tym jestem zdania, że równouprawnienie w prowadzeniu domu powinno być zrównoważone. Czytaj: jeśli jedno coś umie, a drugie absolutnie nie, to trzeba się pracą podzielić. I to tyle mądrości na dziś ;]

Anyways – przepis na to ciasto może się wydawać niektórym nieco kontrowersyjny skoro już po Wielkanocy a ciasto jest nieco mazurkowe, ja jednak jestem zdania że jak coś jest smaczne i bardzo się chce to mieć, to można robić. To tak jak kapusta z grochem – moje absolutne love które mogłabym jeść codziennie. Przed Państwem – cytrusowe kruche maślane z serowym nadzieniem i karmelizowanymi cytrynami.

IMG_20150412_173650

Składniki

spód
1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie Lubella, typ 450)
50 g masła (prosto z lodówki)
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietanki 30%

wierzch
50 g twarogu (u mnie „typ sernikowy”, z wiaderka, firma Zott)
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropel esencji cytrynowej
łyżeczka mąki
łyżeczka roztopionego, ostudzonego masła
dwie łyżki śmietanki 30%
sok z połowy cytryny

zdobienia
1/3 szklanki wody
dwie łyżki cukru
dwa plastry cytryny

IMG_20150413_114400

IMG_20150413_114510

Przepis
Z podanych składników na spód szybko zagnieść ciasto siekając je nożem. Najlepiej w ogóle nie dotykać ciasta by go nie ogrzać. Uformowaną z niego kulę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na mały prostokąt, dodać ranty i znów wpakować do lodówki na kolejne 60 minut. Składniki na serowo-cytrynowy wierzch miksujemy, a w garnuszku rozpuszczamy cukier i karmelizujemy plastry cytryny w gorącej mieszaninie przez kilkanaście minut. Na koniec na ciasto wylewamy masę, dodajemy plasterki cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Ciasto powinno się zbrązowieć. Smacznego!

IMG_20150413_115353

IMG_20150413_133028

Dodaj komentarz