Zapiekanka z pieczonych warzyw w sosie pomidorowym

Sprawa jest prosta – jak nie jesz mięsa to warzyw wręcz nadużywasz. Pieczone, duszone, smażone, gotowane, w sosie, w przyprawach, sauté, pod beszamelową pierzynką – wybór jest ogromny i nic tylko spożywać. Ja osobiście najbardziej na świecie lubię je piec, ale bez tłuszczu. Tłuszcz powoduje, że stają się ciężkie, rozłażą się – wyjątkowo niekorzystnie wpływa to moim zdaniem na fakturę bakłażana.

W tym sezonie miałam już okazję kupę razy eksperymentować z warzywnymi zapiekankami i powiem szczerze że ta wersja którą Wam dziś podrzucam u nas w domu smakowała najbardziej. Zresztą nie tylko w domu – zaniosłam do pracy na drugie śniadanie i tam również cieszyła się powodzeniem. Nawet rzekłabym powodzeniem z degustacją ;]

Przede mną jeszcze zadanie z krajowymi szparagami w roli głównej ale to wszystko w swoim czasie.

Bon appétit.

IMG_20150513_110035

Składniki

średnia cukinia
średni bakłażan
średnia cebula
duża papryka czerwona
4 kwaśne pomidory
3 ząbki czosnku – najlepiej fioletowego
kilka plastrów srebrnego i złotego sera Lazur
kopiasta łyżka sera feta
sól, pieprz, majeranek, oregano, zioła prowansalskie i lubczyk

IMG_20150513_105411

IMG_20150513_110631

Przepis
Przygotowujemy sobie 3 blaszki, myjemy warzywa i nie obierając ich kroimy w kostki, a bakłażana i cukinię w grube plastry (niedbale bo ładna pogoda i szkoda na siedzenie w kuchni). I teraz tak:
blaszka numer 1: pomidory + czosnek
blaszka numer 2: bakłażan + cebula
blaszka numer 3: cukinia + papryka

… i do piekarnika. Pieczemy aż się zrumienią (ale nie spalą oczywiście) w temperaturze ok. 190 stopni. To potrwa jakieś 15 minut i zależy od Waszego kuchennego sprzętu.

Po tym czasie pomidory miksujemy z czosnkiem, mieszamy z przyprawami i ziołami. Próbujemy – bo to sos nadaje wyrazu naszej zapiekance. Resztę składników przekładamy na jedną blaszkę układając na przemian: cukinia, bakłażan, papryka, cebula itp. Zalewamy naszym aromatycznym sosem, posypujemy pokruszonymi serami i znów zapiekamy – tym razem ok. 25 minut aż sery się ładnie roztopią. Podajemy ze świeżym pieczywem. Zapiekanka jest genialna nawet na drugi dzień, na zimno. Bardzo polecam ;]

IMG_20150513_110901

IMG_20150513_112802

Dodaj komentarz