Domowe drożdżówki z serem i białym lukrem

U niektórych to nadal „szneka z glancem mimo że:

a. szneka jest zawijana (ew. zwijana – co kto lubi)

b. nie mieszkamy w Poznaniu ;]

Moja Mama pracowała kiedyś w cukierni. Cukiernio-piekarni nawet – no bo wiecie, przywożą gotowe kajzerki jakości zerowej, każą wypiekać na miejscu w niby piecu i piekarnią się nazywać. Praca wydaje się lekka, a tymczasem tyra fizyczna (moim zdaniem) nie dla kobiet. Wiedzieliście, że pączki dojeżdżają w skrzynkach, a 10 skrzynek a tym samym deszcz pączków waży tonę? Ja już wiem. Wtedy się nauczyłam pomagając czasem te skrzynki nosić.

Z ciekawych rzeczy to Wam powiem – choć mam nadzieję, że to akurat wiecie – że ciacha typu „napoleonka” kupujemy konkretnie i konkretne, tj.pokazując paluchem które chcemy (ale nie dotykając szyby bo to doprowadza sprzedawczynie do szału). Czemu konkretne? A bo temu, że w rządku stare idą na tył a te z dostawy świeżutkie na początek, pod szybkę – co by się pięknie prezentować. Nigdy, ale to absolutnie nigdy nie bierzcie tych z końca.

Wracając do przepisu…

U mnie drożdżówka z serem to oznaka słabości a zarazem doskonały przykład na to, że z rodziny ciastowatych to ja najbardziej lubię te drożdżowe. Chyba nawet wiem czemu – bo odnoszę wrażenie że przy pieczeniu innych ciast wkłada się w to mniej serca. Przecież drożdżowe trzeba wyrabiać, trzeba się nim zająć, dopieścić i wyczuć. Nie jest to ciasto łatwe, lubi się skiepścić w trakcie pieczenia, a mimo wszystko często sięgam po drożdże w kostce podczas zakupów. Lubię je mieć w domu i sobie czasem coś smacznego wyczarować. Ostatnio dobrze mi idzie też z pizzą na cienkim cieście. Tylko dobry kamień do piekarnika by się przydał. Ten dzisiejszy przepis ma jeden potężny plus – generuje popyt na kokosanki z powodu odpadów w postaci białek. Ale wszystko w swoim czasie.

p.s. tak przy okazji – zobaczcie co mi się w „ogródku” dzieje. choinka w doniczce z grudniowych świąt wypuszcza pędy (choć miałam ją wyrzucić), trawa mokra od rosy, lawenda kwitnie a zielona i czarna bazylia karmią młode liście. cudeńka!

IMG_20150514_143556

IMG_20150514_144644

Składniki

ciasto
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650 do drożdżowych i chlebów w biedrze za 1,25 pln znajdziecie) plus trochę na podsypanie
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
3 czubate łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
50 g roztopionego i przestudzonego masła lub dobrej jakości margaryny

farsz
5 kopiatych łyżek sera twarogowego
znowu 2 żółtka
4 łyżki cukru

lukier
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody

Uwaga: próbujcie ciasto i farsz w trakcie przygotowywania i dodawania cukru bo ja kocham słodkie, a Wy przecież nie musicie ;]

IMG_20150514_145243

IMG_20150514_145553

IMG_20150514_144023

Przepis

Drożdże musimy najpierw rozkruszyć, dodać cały zwykły cukier zaplanowany na ciasto i połowę podgrzanego lekko mleka. Mieszamy i odstawiamy na ok. 7 minut.

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy resztę mleka, żółtka, roztopiony tłuszcz, cukier puder, mieszamy i dorzucamy rozczyn. Teraz najgorsze – wyrabianie. Robimy to tak długo drewnianą łyżką aż ciasto będzie nam odchodziło od naczynia. W ten sposób je napowietrzamy. Etap niezbędny. Ja zawsze mam potem na dłoniach odciski, ale bez tego nie da się zrobić dobrego drożdżowca. Uwierzcie mi, próbowałam pójść na skróty, nie da się ;]

Odstawiamy tak przygotowane ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy aż nam wyrośnie – ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz łącząc jego składniki. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 7 krążków podsypując sobie delikatnie mąką jeśli ciasto nadal się nam klei.

Układamy spłaszczone krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pośrodku każdego robimy wgłębienie i nakładamy farsz. Pieczemy ok. 20 minut (do zbrązowienia ciasta i suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. A lukier? Ucieramy cukier puder z wrzątkiem i już – polewanko.  Oczywiście do użycia od razu, bo szybko zastyga. Smacznego. Oj będzie smaczne, będzie. I miejmy nadzieje, że tym razem pójdzie w cycki ;]

IMG_20150514_143126

IMG_20150514_144343

Dodaj komentarz