Pyszne domowe knedle z truskawkami

Ja takie kocham a on nie lubi bo u niego w domu knedle zawijane były na podobieństwo pierogów. Trochę dziwnie bo pierogi to pierogi, a ziemniaczane kule na słodko to ziemniaczane kule na słodko.

Ogólnie to się mocno kulinarnie różnimy – i nie chodzi o to, że powiedzmy on je mięso a ja nie (bo oboje padliny nie ruszamy). Po prostu ja wolę wytrawnie, a  on by wszystko jadł na słodko. Ze słodkich – tak jak już zresztą pisałam wcześniej – wybieram drożdżowe i gorzką czekoladę. Babeczki kajmakowe na kruchym cieście i czerwone słodkie wino do oglądania romansu. Ale wszelkie naleśniory, tarty, makarony – raczej na słono.

I tak jak generalnie ugodowa ze mnie babka i w codziennych potrawach rezygnuję z dużej ilości ukochanej dymki, czosnku, czy szpinaku tak w tej kwestii zgodzić się nie mogłam. Do cholery – skoro ja gotuję, to będzie po mojemu.

Co jesteście w stanie zrobić dla knedli? Jesteście w stanie sami je przygotować? Powinniście. Knedle kupne – mrożone czy nie – to barbarzyństwo. dopiero teraz to wiem. Żyłam w nieświadomości i świecie knedli szybkich, bez ryzyka w przygotowywaniu. Bo (niestety) tak – ryzyko jest. Czy ciasto będzie smaczne, nie za twarde, zlepi się, nie rozwali, a na końcu – kluski wypłyną na powierzchnię czy oleją moje smakowe zapędy, utoną w czeluści coraz bardziej mętnej od mąki wody zamieniając się w gładką, szarą breję podobną do kleju?

Zawsze denerwowały mnie te mało konkretne przepisy w stylu „tyle mąki ile ciasto zabierze” itp.  A okazuje się, że czasem po prostu nie da się inaczej. I tak jest w tym przypadku, dlatego daję Wam wskazówkę na ilość maki na której powinniście bazować a inwencję twórczą pozostawiam Wam. Smacznego.

IMG_20150611_104729

IMG_20150611_104408

IMG_20150611_103254

Składniki (na 12 sztuk)

ok. 600 g ugotowanych w osolonej wodzie, tłuczonych ziemniaków (muszą to być oczywiście te stare bulwy, najlepiej takie przerośnięte)
jajko rozm. M
min. 5 łyżki mąki pszennej
min. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier – tu ilość dowolna, u mnie dość dużo. cukier będzie nam niezbędny do posłodzenia ciasta i truskawek przed zawinięciem jako knedle
truskawki – ok. 12 sztuk
kilka kropel oleju
odrobina soli

plus
zapas mąki – moje knedle wymagały ją do podsypania przy formowaniu
ew. do dodatków około 100 g masła, kilka łyżek tartej bułki, cukier i słodka śmietanka

IMG_20150611_103102

IMG_20150611_105550

IMG_20150611_105315

IMG_20150611_104928

Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja swoich użyłam dopiero dzień po gotowaniu, czekały na swój czas w kolejce. Gdy najdzie „ten” moment oba rodzaje mąki, jajo, ziemniaki i cukier mieszamy i dzielimy na 12 części – krążków. 12 truskawek myjemy i pozbawiamy szypułek. Na każdym krążku posypanym ok. 1/3 łyżeczki cukru układamy truskawkę (w takiej kolejności) i formujemy kule. Jeśli ciasto się klei podsypujemy je sobie trochę w dłoni mąką. Odkładamy nasze kule na posypaną mąką stolnicę. W dużym garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z kilkoma kroplami oleju. Wkładamy knedle zanurzając je na dużej łyżce jedną za drugą, delikatnie, z wyczuciem. Nie powinny się sklejać czy mocno się o siebie odbijać. I teraz ten moment nadchodzi. Moment czekania. Delikatnego mieszania i czekania aż kluchy wypłyną. Bo to właśnie od momentu ich wypłynięcia czekamy ok. 4 minuty i wyławiamy na talerz jako gotowe. Ja podaję z  masełkiem, bułką tartą, cukrem i śmietanką. Bardzo Wam życzę smacznego.

IMG_20150611_102813

IMG_20150611_105907

Dodaj komentarz