Ravioli z palonym masłem w towarzystwie pieczonych, faszerowanych pomidorów

Jeśli ktoś myśli, że poznał wszystkie możliwe smaki pierogów jakie wymyślono tylko dlatego że jest Polakiem to się grubo myli. A te z duszoną dynią? Ricottą? Blanszowanymi warzywami albo pieczonymi truskawkami? Oj tak, jest tego wiele. Plus ogrom kształtów i rozmiarów tych włoskich przysmaków. Ja sobie doskonale zdaję sprawę z faktu, że człowiek kulinarnych nawyków z dzieciństwa łatwo się nie pozbywa i niektórym najbardziej na świecie nadal podchodzą „pierogi zesrem” babci. Warto jednak czasem potrzeć o kubki smakowe coś zgoła innego.

Proponuje dziś danie typowo restauracyjne. Nie taki typowy wege talerz z surówką, kotletami z warzyw i ziemniakami (jak to często u mnie w domu w sezonie letnim bywa), a wykwintną opcję na obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy kolację z teściami. Wiem, że dla niektórych nieco egzotyczne może być palone masło ale wierzcie mi – warto je przygotować. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a odpowiednio spreparowany i zaserwowany jako swego rodzaju sos w mądrych proporcjach daje niesamowite efekty smakowe. Lubię czasem przygotowywać w ten sposób masło używając jego solonej wersji, ale wtedy uważajcie z przyprawianiem samej potrawy żeby nie przedobrzyć. Proponowane przez mnie danie to nie bigos czy leczo które przesolimy a potem uratujemy wrzucając do gara z daniem na kilka godzin nieugotowanego ziemniaka który zrównoważy smak i sól „wyciągnie”. Ravioli to ravioli. Brzmi dumnie, wygląda dumnie, a smakuje pysznie. Polecam.

IMG_20150623_132920

IMG_20150623_123805

Składniki (na 4 porcje z dodatkami)

ciasto:
200 g mąki pszennej
sól (wedle gustu)
pełna łyżka oliwy
2 jajka rozmiar M
2 kopiaste łyżki masła dobrej jakości do polania ravioli

farsz:
2/3 zawartości odsączonej puszki groszku (ew. połowa szklanki ugotowanego, obranego bobu)
średnia cebula
średni por (a konkretnie jedynie jego biała część)
ok. 40 g koziego sera lub 2 – 3 łyżki sera feta
3 suszone pomidory
pieprz
4 pieczarki
ok. 2 łyżki startego sera cheddar
odrobina oliwy lub oleju
2 – 3 ząbki czosnku

dodatki:
4 średnie, zgrabne pomidory
3 łyżki sera feta
pieprz – wedle upodobań
2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
odrobina oliwy

IMG_20150623_134220

Przepis
Składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut by ciasto nam odpoczęło i zrobiło się miękkie. Zabieramy się za dodatki – pomidory myjemy ale nie sparzamy i nie obieramy ze skórki – nie będziemy jej jeść, ale posłuży nam jako „foremka” do soczystego miąższu. Tak przyszykowane przekrawamy na pół, wydrążamy a zdobyty w ten sposób farsz delikatnie mieszamy z serem, pieprzem i lubczykiem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy 8 połówek, każdą wypełniamy równo farszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni na 30 minut.

W czasie pieczenia pomidorów przygotowujemy farsz do ciasta – na oleju smażymy poszatkowaną drobno cebulę, czosnek, por i pieczarki, wyłączamy gaz i dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek (ew. bób). Całość doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy sery i bardzo delikatnie mieszamy. Osobiście farszu nie solę gdyż suszone pomidory i cheddar czy feta są dość intensywne w smaku.

Pomidory się nadal pieką (jeśli już są gotowe wyłączamy piekarnik i dajemy im „odpocząć”), a my gotujemy ravioli. Ciasto dzielimy na 4 kulki, każdą z nich wałkujemy bardzo, bardzo cienko – do postaci półprzezroczystych płacht, bo grube ciasto po prostu nie jest smaczne. Nakładamy na środek każdego krążka farsz szykując na wzór pierogów i dbając o porządne zlepienie brzegów. Na wrzącą, osoloną wodę delikatnie wkładamy pojedynczo nasze pierożki za pomocą łyżki cedzakowej i gotujemy ok. 4 minut. Ten czas poświęcamy na przygotowanie palonego masła czyli po prostu podgrzania tłuszczu na patelni do momentu gdy nabierze on brązowego koloru i orzechowego zapachu. Ravioli odsączone z wody podajemy polane palonym masłem, każde z dwoma połówkami pieczonych pomidorów. Życzę bardzo smacznego.

IMG_20150623_123311

IMG_20150623_132428

Dodaj komentarz