Ciasteczka z wróżbą

„Nie da się”. „Umrę tutaj”. „Nie rozumiem tych małych cholerników”. Takie generalnie myśli przewijają się człowiekowi w głowie w kuchni. Jest jeden warunek – człowiek ten musi przygotowywać w tamtym momencie chińskie ciasteczka z wróżbą.

Cóż, zawsze uważałam że w deserach to oni są kiepscy. A potem zaczęłam interesować się historią owych ciasteczek i zaskoczenie jest duże bo wychodzi na to, że pewności pochodzenia przepisu nie ma. Jedna wersja podaje informacje jakoby rozdawane były w buddyjskich świątyniach i sanktuariach ale w Japonii. Koniec końców degustatorzy w ciastkach z wróżbą zakochali się Stanach Zjednoczonych – to właśnie tamtejsi kucharze wypromowali je nadając ostatecznego „pseudohistorycznego” szlifu.

Te słodkości przygotowywałam na zamówienie i wieczór panieński. Kilka rad by poszło gładko:

- z racji dodatku tłuszczu ciasto może go oddawać brudząc karteczki – najłatwiej zniszczyć białe, z cienkiego papieru dlatego zastanówcie się nad wykorzystaniem np. kolorowego, giętkiego kartonika
- najlepiej ciasteczka przygotowywać gdy w kuchni jest ciepło, a pogoda nie grozi deszczem – wtedy ciasto nie będzie ta chłonęło mąki i zużyjecie jej mniej do podsypywania co spowoduje, że nie będą tak twarde
- jeśli już jednak wyjdą Wam twardawe spokojnie, nie ma paniki – pozostawione samym sobie nie wysychają lecz chłoną wilgoć z powietrza
- ciasto wałkujemy bardzo cienko – zbyt duża jego ilość powoduje, że stają się nie kruche, a właśnie twarde
- oryginalny kształt ciastkom nadajemy wycinając koła z ciasta szklanką i zlepiając jak pieroga, dopiero po tej czynności zginamy ciasto w połowie długości gładkiej strony, używając do tego patyk do szaszłyków bądź opierając pierogi na brzegu miseczki dzięki czemu łagodnie opadną pod swoim ciężarem przypominając odwróconą literkę „U”

IMG_20150820_124333

IMG_20150820_131905

IMG_20150820_125445

IMG_20150820_141138

Składniki (na ok. 40 sztuk)
2 jajka rozm. M
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
ok. 100 g cukru pudru + do podsypania
opakowanie cukru z wanilią (nie wanilinowego!)
pół laski wanilii
ok. 280 g mąki pszennej plus do podsypania

IMG_20150821_120028

Przepis
Z laski wanilii usuwamy środek (miąższ) który będzie nam potrzebny. Z podanych składników zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne a w razie potrzeby dodajemy mąki lub cukru pudru. Ciasto wałkujemy cienko, wycinam szklanką kółka i na każdym układamy zrolowaną karteczkę z wróżbą. Zlepiamy ciastko i formujemy wedle wskazówek które podałam wcześniej. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka nie powinny się zrumienić. Dobrej zabawy!

IMG_20150820_130152

IMG_20150820_130738

IMG_20150820_124623

IMG_20150820_125304

Dodaj komentarz