Tymiankowe kluseczki z sera ricotta

Są takie przepisy które powinien znać każdy. Nie chodzi nawet o to, że mamy na pamiętać znać recepturę na bigos, kapustę z grochem czy leniwe. Chodzi o to, by się uratować w razie tak zwanego „W”. Czyli prościej – warto mieć wachlarz przepisów, dzięki którym można w ekspresowym tempie wygenerować naprawdę fajne dania. Ja tak mam z burrito, zupami (np. kalafiorową), różnymi kremami, czy żarciem typu finger food które można przekuć w fajne imprezowe menu. Plus naleśniki. Te można na szybko przygotować zarówno w wersji słodkiej i wytrawnej – np. z domowymi, suszonymi pomidorami (mój przepis na nie znajdziecie tutaj).

Kluski które Wam dziś proponuję również do takich dań zaliczam. Ser pięknie łączy się z mąką, a w efekcie uzyskujemy miękką piankę. Ekspresowy sposób na eleganckie danie. Polecam i smacznego.

IMG_20150918_133211

IMG_20150918_131350

Składniki

300 g sera ricotta (do smaku można dodać też 2-3 łyżki tartego parmezanu)
150 g mąki pszennej poznańskiej
kopiasta łyżka suszonego tymianku
2 łyżki cytryny oraz sól i pieprz dla dosmaczenia
żółtko

IMG_20150918_171759

IMG_20150918_140537

IMG_20150918_172144

Przepis

Składniki mieszamy podsypując ciasto podczas rolowania by nam się nie przyklejało do stolnicy. Wałek o długości ok. 12 centymetrów, szerokości kolejnych sześciu i grubości ok. 2 cm kroimy na plastry, a te na kluski o kształcie kopytek. Wrzucamy je do osolonej, wrzącej (!) wody i czekamy aż wypłyną. Od tego momentu gotujemy je jeszcze koło 3-4 minut. Warto wyciągnąć jednego na spróbowanie by sprawdzić czy nie są jeszcze surowe. Podajemy okraszone palonym masłem, odsmażane z cebulką lub z sosem np. grzybowym z tego przepisu.

IMG_20150918_140025

IMG_20150918_134326

IMG_20150918_131915

IMG_20150918_134829

IMG_20150920_131926

Dodaj komentarz