Pasztet z pieczarek i korzenia pietruszki

Absolutnie kocham pasztety i konfitury. Nie da się spierdaczyć ani jednego ani drugiego bo obie opcje dosmaczasz solą, cukrem czy pieprzem tak, jak tylko ci się to podoba i kiedy ci się to podoba – na początku przygotowywania, w środku czy na końcu. Fantastyczna opcja. Poza tym pasztety mają tę cudowną cechę, że smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja swoje często podaję w formie grubych plastrów, w towarzystwie sosu, ziemniaków i sałatki ale Wam pozostawiam dowolność. Ten przepis jest mocno sprawdzony, bardzo tani i naprawdę smaczny.

Jeśli nie wiecie co podać wegetarianom których będziecie gościć na przyjęciu – ten przepis jest dla Was idealny.

Jeśli macie zbędą ilość pieczarek i zero pomysłów na genialny obiad – ten przepis jest dla Was idealny.

Jeśli szukacie alternatyw na rodzinny obiad bądź świąteczny stół – ten przepis jest dla Was idealny.

Po prostu… ten przepis jest dla Was idealny. Smacznego!

IMG_20151105_194315

IMG_20151105_212648

IMG_20151105_201116

Składniki
200 g pieczarek
pietruszka ugotowana w bulionie
łyżeczka posiekanego koperku
2 małe cebule
ząbek czosnku
jajo
1/3 bułki kajzerki lub czerstwa kromka chleba
odrobina tłuszczu do smażenia
sól i pieprz
mleko do namoczenia pieczywa
siemie lniane – ok. 3 łyżki

IMG_20151105_231446

IMG_20151105_231843

Przepis

Najpierw kroimy drobno cebulę i smażymy ją na tłuszczu. Odstawiamy razem. Na patelni smażymy pieczarki, solimy i pieprzymy. Pieczywo namaczamy w mleku, dodajemy do pieczarek razem z pietruszką i czosnkiem i rozdrabniamy blenderem tak, by powstały grudki. Dodajemy cebulę, koperek i żółtko jaja. Mieszamy ewentualnie dodając pieprzu a pianę ubijamy z odrobiną soli. Łączymy delikatnie dwie masy i przekładamy do formy do pieczenia. Posypujemy siemieniem i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 minut, a najlepiej do momentu aż sami uznamy że pasztet jest już gotowy, chrupiący, wypieczony a nie spalony. Smacznego.

IMG_20151105_230936

IMG_20151105_223447

IMG_20151105_221748

IMG_20151105_202038

Dodaj komentarz