Wegetariańska zapiekanka pasterska | Vegetarian Shepherd’s Pie

W oryginale danie to przygotowuje się na bazie mielonej jagnięciny którą można zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowo-wołowym. Wtedy jednak powstanie cottage pie. Ten kulinarny rarytas często można spotkać w menu knajpek krajów byłej kolonii brytyjskiej. W mojej trochę oszukanej bo wegetariańskiej wersji zapiekankę podaję się z farszem z bobu, karczocha i zielonej soczewicy. Istotę tego smakowitego cuda stanowi warstwa ziemniaków ze spieczoną skórką którą ja dodatkowo ozdabiam szczodrze parmezanem i mozzarellą.

IMG_20160367_093550

IMG_20160367_100351

IMG_20160367_095651

IMG_20160367_095156

Składniki

ok. 6 – 8 średnich ziemniaków
2 czubate łyżki masła
1/2 szklanki mleka (może być ryżowe, sojowe lub kokosowe)
odrobina soli i gałki muszkatołowej
ząbek czosnku

farsz:
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oliwa i odrobina masła
1 cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kilka pieczarek
średnia czerwona papryka
papryczka chilli
karczoch
bób – ok. 1/2 szklanki
2/3 szklanki zielonej soczewicy
1 szklanka wywaru warzywnego

2 łyżki tartego parmezanu
1/2 kuli mozzarelli

IMG_20160367_095123

Przepis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie razem z bobem. W tym czasie należy pokroić drobno pieczarki i podsmażyć na patelni z cebulką i czosnkiem (zużywamy do tego 2 z 3 ząbków). Osobno smażymy papryki. W następnej kolejności zajmujemy się karczochem. Odcinamy jego nóżkę, 1/3 zdrewniałego czubka i odrywamy część przejrzałych liści u dołu. Przecinamy karczoch na pół i delikatnie usuwamy kędzierzawe włoski z środka uważając, by nie uszkodzić białego trzonka, tzw. serca karczocha gdyż jest ono najsmaczniejsze. Roślinę kroimy na cienkie plastry i smażymy przez kilka chwil na maśle.

W wywarze gotujemy do miękkości soczewicę przy czym nie zakrywamy garnuszka w którym to robimy by zredukować płyn. Powinien on całkowicie wsiąknąć w soczewicę. W wywarze tkwi sekret dania dołóżcie więc wszelkich starań by był on esencjonalny i najwyższej jakości.

Wszystkie warzywa (prócz ziemniaków) mieszamy delikatnie z soczewicą. W razie potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Masą wykładamy formę długości keksówki a szerokości dwóch.

Gdy ziemniaki będą ugotowane należy rozgnieść je za pomocą tłuczka, dodać mleko, miękkie masło, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wymieszać i rozsmarować równomiernie na przygotowanych warzywach.

Pieczemy danie w temp. 190 st C aż ziemniaki lekko się zarumienią i stworzą skorupkę. Następnie należy rozłożyć na nich ser i zapiekać przez kilka dodatkowych minut. Podajemy z orzeźwiającą surówką. Smacznego.

IMG_20160367_094918

Ingredients

6 – 8 potatoes
2 tablespoons butter
1/2 cup of milk (it can be vegan milk)
salt and nutmeg
clove garlic

salt and pepper
olive oil and butter
onion
2 cloves garlic, minced
few mushrooms
1 paprika
1 chilli
artichoke
1/2 cup of broad bean
2/3 cup uncooked green lentils
1 cup vegetable stock

2 tablespoons parmesan cheese
mozzarella cheese

Recipe
Slice any large potatoes in half, place in a large pot and fill with water until they’re just covered. Add broad bean. Bring to a low boil on medium high heat, then generously salt, cover and cook for 20-30 minutes.

Preheat oven to 380 degrees F.

In a large saucepan over medium heat cook onions, mushrooms and garlic  until lightly browned. Add a pinch salt and pepper. Do the same with paprikas, then with artichoke.

Cook lentils in stock – bring to a low boil, then reduce heat to simmer and continue cooking until lentils are tender. Mix all vegetables with broad bean and lentils, taste and adjust seasonings as needed. Then transfer to baking dish.

Drain potatoes, add them back to the pot, mash until smooth with butter, milk, nutmeg and garlic. Carefully top filling with mashed potatoes. Bake the dish for about 45 minutes, then add cheese and bake for 15 minutes. Enjoy!

IMG_20160367_092959

IMG_20160367_100459

Dodaj komentarz