Spaghetti z pesto

Zielone spaghetti, czyli najprościej mówiąc kluchy z sosem Pesto:)  Choć sam sos można wykorzystywać do najróżniejszych kreacji kulinarnych ja dziś proponuję Wam podać go z makaronem. Od razu musze się wytłumaczyć, że swój przepis musiałam wzbogacić o usmażone kawałeczki piersi kurczaka i serek topiony, gdyż nie każdy domownik ma cierpliwość do kuchni włoskiej:)

Pamiętajcie, by sosu nie podgrzewać bezpośrednio na ogniu, gdyż bazylia będzie wtedy gorzka i niesmaczna.

 

 

Składniki:     

pół opakowania makaronu spaghetti – najlepiej pełnoziarnistego, ciemnego

2 szklanki liści bazylii

1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych – można je wcześniej podsmażyć na patelni, będą bardziej chrupkie

1 duży ząbek czosnku ( lub dwa małe )

1/3 szklaneczki oliwy z oliwek

sól, pieprz

parmezan – ile lubimy. Ja osobiście dodałam ok. 1/3 – ½ szklanki.

pierś kurczaka, serek topiony – mała kosteczka i dwie łyżki śmietany – opcjonalnie

 

Przepis:

Makaron gotujemy wg przepisu – pamiętajmy o dodaniu kropli oliwy do gotującej się wody. W między czasie liście bazylii i orzechy, wraz z czosnkiem i oliwą dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.  Ja dodaję śmietanę i serek topiony do sosu – jest wtedy bardziej aksamitny. Sos wlewamy na osączony makaron, mieszamy, a  na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz