Tak to już bywa że po okresie zimowania i świątecznego, wielkanocnego rozpasania nadchodzi czas na detoks, otrząśnięcie się z nienormowanego obżarstwa i przygotowanie do nadchodzącego lata. Można liczyć spożywane kalorie i starać się je ograniczać. Można z pełnym impetem wkroczyć na siłownię i starać się wypocić wszystkie kilogramy. Można też zrobić jak my – przeorganizować dietę kładąc jeszcze większy nacisk na mądrze skomponowany jadłospis zawierający dużą ilość sezonowych, świeżych i surowych owoców i warzyw. Przepis na pastę z liści rzodkiewki jest sposobem na przekonanie Was, że detoks nie musi być niesmaczny i nudny. Powodzenia!
Składniki
liście rzodkiewki – 1 pęczek
posiekana kolendra – 1 łyżka
prażone pestki dyni – 4 łyżki
oliwa z oliwek – 6 łyżek
parmezan – 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z 1/2 cytryny
sól 1/2 łyżeczki
pieprz czarny do smaku
100 g serka np. marki Almette z suszonymi pomidorami
Przepis
Liście rzodkiewki zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę by pozbyć się pestycydów i bakterii. Suszymy je, kroimy i wrzucamy do blendera wraz z pestkami i serem. Na oliwie smażymy pokrojony czosnek, dodajemy oba te składniki do reszty. Blendujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny oraz serek. Mieszamy i podajemy z dowolnymi dodatkami – krakersami, na kawałkach pumpernikla w formie finger food, czy z ciastem francuskim.
Ingredients
2 cups of radish greens
coriander – 1 tablespoon
pumpkin seeds – 4 tablespoons
olive oil – 6 tablespoons
parmesan cheese – 4 tablespoons
garlic – 2 cloves
lemon juice from 1/2 lemon
salt and pepper to taste
100 g of cheese spread
Recipe
Clean the radishes thoroughly – it will take several changes of water for the greens to lose all their dirt. Chop them and toss in your blender. Add seeds and parmesan cheese. Fry garlic on olive oil, add it to rest of the ingredients. Mix them and season with salt, pepper and lemon juice. Stir with cheese and serve.