Proteinowe pianki serniczkowe – bezglutenowe, beztłuszczowe, bezcukrowe (odpowiednie na keto)

Przyszedł taki moment gdy dupa nie mieści się w ulubione sanki. A żeby zmieściła się w hula hop na fitnessie to trzeba się ogarnąć. Czytaj – sięgamy po dietetyczne słodycze.

Każdy, kto myśli że ograniczenie cukru czy masła w diecie spowoduje, ze gotowane bez nich potrawy będą tak samo pyszne jak np. babcine wytwory ociekające w kalorie niech weźmie koło i puknie się w czoło. Tak jak ciężko jest ogarnąć temat smaku mięsa bez mięsa tak jest i z innymi produktami.

UWAGA, BY CI WYSZŁO:

- sięgnij po odpowiedni twaróg – u mnie tłusty zmielony na teksturę serka homogenizowanego

- słodziwo – skoro nie używamy cukru (biały czy brązowy, nie ma różnicy) sięgamy po zamiennik. Tu pojawia się stewia. Jeśli sam się na nią zdecydujesz obejrzyj opis i skład produktu od góry do dołu. Bo glikozydy stewiowe (czyli te związki zawarte w roślinie jaką JEST STEWIA) muszą być połączone z odpowiednimi składnikami, nośnikami smaku. I – by stewię można było wyprodukować – muszą one być połączone z tym wypełniaczem. Najlepiej by to była to np. celuloza, która się nie trawi. Jeśli w składzie stewii jest dekstroza (jednocukier), maltoza, maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza to znaczy, że kupujecie coś, co nie udaje cukru a kosztuje krocie. Także uwaga.

- a jeśli jesteś na keto możesz dodać masło. Dokładnie 25 g stopionego, schłodzonego tłuszczu.

- i borze liściasty, kup dobre, woskowane papilotki jeśli stosujesz też przepis bez tłuszczu bo potem nie oderwiesz ich od papieru i strata będzie niepowetowana

done (10)

Składniki (na 12 papilotek)

250 g tłustego twarogu
2 duże jajka
stewia
wanilia w formie prochu lub pasty
łyżeczka mleka w proszku
szczypta soli

done (1)

Przepis

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół). Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć (mikserem) z erytrytolem i pastą waniliową na jasny kogel mogel. Dodać twaróg i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Wsypać mleko w prochu i jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać pianę z białek i już bez użycia miksera (najlepiej silikonową szpatułką) delikatnie połączyć obie masy. Masę przełożyć do papilotek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do suchego patyczka . Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić serniczki w piekarniku do ostygnięcia.  Można robić lukier z erytrytolu, odrobiny soku z cytryny i gorącej wody (albo śmietanki.

done (6)

done (7)

Dodaj komentarz