Ciasteczka proteinowe z masła orzechowego

Bez zbędnego mędrkowania, przedstawiam Wam przepis na arcyciekawe ciasteczka z masła orzechowego.

Najważniejsze w tym wszystkim są tipy:

- masę należy porządnie wymieszać
- masło może mieć kawałki orzechów
- rozmiar każdego ciasteczka nie powinien przekraczać 4 centymetrów średnicy (trust me, zakleicie się większymi porcjami)
- używamy masła orzechowego najwyższej jakości, u mnie 99% plus 1% w postaci tartych orzeszków
- jeśli chodzi Wam o smak a nie liczycie kalorii i chcecie używać cukru (brązowy czy biały) dajecie 1/2 szklanki o pojemności 250 ml. Natomiast w przypadku ksylitolu…

Ksylitol to alkohol cukrowy. W wyglądzie jak i smaku przypomina tradycyjny cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. Ale. W indywidualnym odbiorze ksylitol jest uznawany jako słodszy, ponieważ to, w jaki sposób zbudowane są te jego cząsteczki, umożliwia dodatkowe pobudzanie receptorów znajdujących się na naszych językach.

Więc:

- dajcie ksylitolu mniej niż połowę szklanki. Dajcie go 1/3. I liczcie z tym, że ksylitol – w przeciwieństwie do cukru – się nie rozpuszcza, wyczujecie go w tych piaskowych ciasteczkach. Możecie eksperymentować ze stewią. Ja jej akurat nie znoszę.

- pieczenie – 180 stopni C, 11 minut. Albo i mniej. Nie dajemy ciastkom zbrązowieć a tym bardziej się spalić. Najlepiej, by nie zmieniły swego pierwotnego koloru.

No to lepimy.

p1023013-01

p1023004-01

p1023010-01

Składniki

250 g masła orzechowego
jajko roz. M
4 g proszku do pieczenia
słodziwo – jak wyżej ;]

p1023002-01

p1023002-01 p1023009-01

Przepis

Składniki mieszamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy małe kuli i rozpłaszczamy. Pieczemy. I najważniejszy tip – wystudzone są o wiele lepsze niż ciepłe. Oj, o wiele.

Dodaj komentarz