Smażony makaron ryżowy / ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku

Jak stwierdził kiedyś Barney Stinson, tradycyjną potrawą nowojorczyków jest tzw. „Chinese food”. Czasem – obserwując kolejki ustawiające się przy średnio higienicznie wyglądających blaszanych budkach, zastanawiam się nad fenomenem sajgonek i kurczaka w pięciu smakach, które przecież tak sama uwielbiam. I nie ukrywam – niekiedy zdarza mi się je również zamówić. Mając jednak 15 minut wolnego czasu, warto samemu przygotować chińszczyznę.  Dziś podaje przepis dość nietypowy, bo na jednym talerzu pojawi się i ryż i makaron.

p.s. wiem, że co nieco w tym temacie już pisałam, ale stwierdziłam, że temu przepisowi należy się małe odświeżenie :)

 

 

 

Składniki:

 

opakowanie mrożonej mieszanki azjatyckiej firmy D’aucy – po prostu jest najlepsza i kosztuje grosze. Jeśli jednak macie ochotę biegać po drogich sklepach i przepłacać za składniki do tego dania – proszę bardzo:)

duża pierś z kurczaka

pół opakowania makaronu ryżowego nitki

woreczek ryżu

sól i pieprz

łyżka sosu słodko – kwaśnego Tao Tao – bardzo przydatna rzecz, również np. do sajgonek i najzwyklejszego na świecie kurczaka w panierce

łyżeczka sosu sojowego

oliwa z oliwek do smażenia

 

 

 

Przepis:

 

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy mrożonkę, dusimy, dodajemy pieprz i sól. Gotujemy ryż, makaron zalewamy wrzątkiem – nie gotujemy. Pierś kurczaka kroimy na kawałki, polewamy je sosami i smażymy za złoto, dodajemy do mrożonki. Część warzyw z mięsem smażymy z odsączonym makaronem, drugą część z ryżem – potrzebne więc będą dwie patelnie. Podajemy szybciutko, bo ekspresowo stygnie.

 

 

 

Dodaj komentarz