Jajka faszerowane w skorupkach prosto z patelni

Niedzielny, wielkanocny poranek w moim prywatnym gniazdku obchodzę mało tradycyjnie pod kątem kulinarnym. A to dlatego, iż mam pewność, że świąteczny obiad u rodziców rozpocznie się dzieleniem się kawałkami poświęconej babeczki i jajka na twardo z odbitymi wzorkami po kolorowych barwnikach:) Dla równowagi więc moje wielkanocne jajca, wyglądają ( i smakują ) troszeczkę inaczej … :)

 

 

Składniki:

5 jajek

garść posiekanej pietruszki

mała cebulka

sól i pieprz

masło

5 łyżek bułki tartej

 

Przepis:

 

Jajka gotujemy, gdy ostygną ( ale są jeszcze ciepłe! ) nie pozbawiając skorupek przecinamy na pół zdecydowanym ruchem dłoni i noża. Wyjmujemy miąższ, który mieszamy z pietruszką oraz usmażoną na złoto wcześniej cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy znów do skorupek. Wierzch każdej z nich – czyli wystające nadzienie, zanurzamy w bułce tartej i kładziemy skorupką do góry na gorącym maśle. Smażymy chwilę aż bułka zbrązowieje i podajemy.

Dodaj komentarz