Sos z opieńków

Opieńki to bardzo wdzięczne, blaszkowate grzybki, które rosną w poplątanych skupiskach na korzeniach, pniach i powalonych gałęziach. Pokryte są brązowymi plamkami, ich trzonki mają grubość do około 2 cm, a znaleźć można je w większości lasów.

Ja swoje maleństwa znalazłam w lesie liściastym, w okolicy wielkopolskiego Antonina. Były jeszcze małe, więc nie kroiłam ich w plastry zachowując w sosie naturalną formę i słodki kształt. Pamiętajcie, by obgotować te grzyby przed dalszą obróbką bo małe plamki i strzępki na kapeluszach opieniek mogą powodować bóle brzucha.

IMG_20200925_200146_096

Składniki

100 g opieniek
200 ml śmietanki 30 proc.
cebula biała 40 g
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 szczypty kurkumy
łyżka oleju
łyżka masła

P1130730-01

Przepis

Jeśli opieńki są już duże kroimy je w kostkę lub w paski, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię, na rozgrzany olej z masłem. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy ok. 4 minut po czym zalewamy śmietanką, dodajemy przyprawy i redukujemy sos. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy kotletami ziemniaczanymi.

P1130738-01

Dodaj komentarz