Dziś Pichconko.pl trochę inaczej bo zamiast dbać o Wasze brzuchy zadba o zdrowie. Oczywiście ze smakiem. Bo u nas nie ma możliwości konsumowania niesmacznych dań – w tym zdrowotnościowych syropów – przy czym stawiamy na ogólnodostępne i znane składniki – imbir, cytryny, kurkumę czy miód. Kurkuma ma nie tylko piękny kolor ale działa bakteriobójczo i antywirusowo, jest przeciwutleniaczem, zapobiega alzheimerowi i chorobom serca. Kurkumina w niej zawarta powstrzymuje postęp komórek nowotworowych a sama kurkuma jest przydatna w leczeniu wielu rodzajów problemów zapalnych jelit. Przyspiesza także odzyskiwanie zdrowia po ataku wirusów, bakterii i grzybów. Imbir – który osobiście uwielbiam – jest nie tylko doskonałym dodatkiem do zup czy wegetariańskich kotlecików ale też naszego syropu. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Korzeń jest lekarstwem na przeziębienie (jako herbata), na mdłości (napar) czy bóle miesiączkowe (wystarczy rzucie plastrów). W polskiej kuchni imbir dodaje się np. do flaków i piernika. Prócz nadania smaku leczy on również przeziębienia i jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Mandarynka i cytryna dodają w naszym przepisie nie tylko walorów smakowych ale też są źródłem witaminy C natomiast miód zwieńczy dzieło wzbogacając je o swe cudowne enzymy i garść mikroelementów jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Swój syrop możecie spożywać bezpośrednio, lub dodawać do miodu czy herbaty wedle upodobań smakowych. Pamiętajcie jednak o pewnej ważnej sprawie – mianowicie by napoje te były letnie gdyż już w temperaturze 42-45 stopni Celsjusza słabnie działanie większości enzymów zawartych w miodzie, a przy gorących cieczach ulegają one zniszczeniu wraz z zarodnikami kryształków. Miód przegrzany szybciej się starzeje i nie posiada już właściwości leczniczych.
Powodzenia i zdrowiejcie ze smakiem!
Składniki
min. 120ml miodu (płynnego lub skrystalizowanego – jest to obojętne)
1 płaska łyżka mielonej kurkumy
40g korzenia imbiru
trzy szczypty pieprzu cayenne (minimum!)
skórka (starta) z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
obrana mandarynka
Ingredients
zest and juice from 1/2 lemon
40g peeled ginger
120ml honey
little bit of cayenne pepper
1 tablespoon of turmeric
tangerine
Przepis
Wszystkie składniki prócz soku z cytryny umieszczamy w kielichu blendera i delikatnie miksujemy, dodajemy sok, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę syropu do przestudzonej herbaty.
Recipe
Combine lemon zest, peeled ginger, honey, cayenne pepper, turmeric and tangerine. Blend it. Add lemon juice and stir the mixture until it combines to form a thick syrup. Pour into a clean jar.