Paluchy drożdżowe z makiem

Dawno mnie nie było to wracam oczywiście z comfort foodem:)

IMG_20201107_154529-01-01
Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka – roślinne również będzie ok
13 g świeżych drożdży
20 g cukru
jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
mak i sezam do posypania paluchów
+ rozbełtane żółtko do posmarowania paluchów

IMG_20201107_154111-01

Przepis

Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy aby nasz zaczyn „ruszył”.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, olej, resztę cukru, szczyptę soli i wbijamy jajka.

Ciasto mieszamy drewnianą łyżką, wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.

Paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15 minut. Czas zależy w sumie od grubości paluchów.

IMG_20201107_154724-01-01

Bułeczki drożdżowe plecione

Bułeczki, idealne do świeżego masła i domowych powideł. Przy okazji, Wy także jesteście tą osobą, która zawsze znajduje „kostki” w powidłach od najbliższych? Składniki zaczyn: 15 g świeżych drożdży 3 g cukru łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki letniej, przegotowanej wody...
p1023013-01

Ciasteczka proteinowe z masła orzechowego

Bez zbędnego mędrkowania, przedstawiam Wam przepis na arcyciekawe ciasteczka z masła orzechowego. Najważniejsze w tym wszystkim są tipy: - masę należy porządnie wymieszać - masło może mieć kawałki orzechów - rozmiar każdego ciasteczka nie powinien przekraczać 4 centymetrów średnicy (trust...
IMG_20201020_092141-01

Karta Pichconko.pl w wegańskim glampingu

Za górami, za lasami… aa w sumie to w południowej części Kotliny Kłodzkiej, w małej i cichej wsi Nagodzice stoi sobie pole namiotowe. Dość niecodzienne, bo luksusowe, z daniami w menu od Pichconko.pl Ewelina Brodnicka. Cztery postawione tu namioty oddalone...
P1130730-01

Sos z opieńków

Opieńki to bardzo wdzięczne, blaszkowate grzybki, które rosną w poplątanych skupiskach na korzeniach, pniach i powalonych gałęziach. Pokryte są brązowymi plamkami, ich trzonki mają grubość do około 2 cm, a znaleźć można je w większości lasów. Ja swoje maleństwa znalazłam...
IMG_20200611_121551_563

Syrop z szyszek i pędów sosny

Syrop z szyszek i pędów sosny (nie dość, że jest pyszny), ma działanie wykrztuśne, bakteriobójcze, wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, a zawarty w nim olejek eteryczny zadziała na oporny kaszel.Co ważne przy jego przygotowaniu, to wybranie naturalnego środowiska, gdzie znajdziemy nieskażone niczym „półprodukty”. Idąc...
IMG_20200528_121119_293

Pasztet z żółciaka i boczniaka

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż umiejętność przyniesienia sobie z lasu jedzenia. Czasem to owoce, czasem zioła, najczęściej grzyby. Żeby móc je zjeść w maju czy czerwcu nie musicie jednak daleko szukać – wystarczy park czy polana i drzewa liściaste...