Makaron do sosu

Makaron zawsze kojarzył mi się z moją babcią. Przypominają mi się niedziele, kiedy to przygotowywała ogromną ucztę dla całej rodziny, a — jeśli akurat zostawałam u niej na sobotnią noc — z rana mogłam z bliska oglądać pieczenie ciast, formowanie kotletów, czy właśnie cały makaronowy proces — począwszy od przykręcania maszynki do stolnicy, po przesypywanie cienkich wstążek mąką i odłożenie ich do czasu, gdy będą już mogły wystąpić w duecie z domowym rosołem.

Ten przepis można śmiało przysposobić w formie np. makaronu tagliatelle z grzybowym, czy szpinakowym sosem. Zasada jest tylko jedna — na każde 100 gramów mąki używa się jednego jajka ważącego około 55 gramów.

1664549994001

1664550001432
Składniki

300 g mąki pszennej
3 jajka po 55 g każde
3 łyżeczki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
semolina do podsypania

1664465400945 1665587366754 img_20220930_164630

Przepis

Połącz mąkę z solą. Na stolnicy usyp kopczyk z mąki z dużym wgłębieniem w środku. Jajka rozbij do miseczki i rozmieszaj i do kopczyka wlej oliwę i połowę jajek. Za pomocą ręki zacznij łączyć mąkę z jajami, mieszając metodą do środka”. Dodaj resztę jajek. Wyrabiaj ciasto około 10 minut — powinno być jednolite i nie kleić się do rąk. Gładkie i plastyczne. Odłóż je na godzinę, przykrywając ściereczką. Po tym czasie za pomocą maszynki do makaronu sprasuj ciasto. Możesz też użyć w tym celu wałka. Ważne, by udało nam się osiągnąć jak najcieńsze płaty ciasta.

Każdy rozwałkowany płat ciasta oprósz semoliną i zawiń w luźny rulon. Następnie ostrym nożem pokrój w około centymetrowe tagliatelle. Rozwiń makaron i pozostaw do przeschnięcia. Gotuj wrzucając na osolony wrzątek, a od momentu jego wypłynięcia regularnie sprawdzaj wyławiając po jednej klusce, czy jest już gotowy.

1666346524650 img_20220930_164634

 

IMG_20211011_151132

Kozia broda z patelaszki

Na pierwszy rzut oka wyglądem przypomina morską gąbkę – nieregularnie kolistą, z mocno pofałdowanymi płatkami. Nie ma klasycznego kapelusza, miąższ ma orzechowy zapach i zazwyczaj można go znaleźć u podstawy sosny czy świerku. Potoczną nazwą tego grzyba jest „szmaciak” choć...
Resizer_161340969531115

Zanzibar – praktyczny poradnik od A do Z

Dziś wrzucam kilka informacji z mojego ostatniego wyjazdu oraz kadry, którymi mam nadzieję Was zainteresuję. Zanzibar jest piękny, ciepły, niesamowicie interesujący, absolutnie nie jest za to zalany turystami jak to niektórzy określają (choć fakt, należy wiedzieć gdzie jechać, by odpocząć)....
img_20210118_175309_745

Afrykańskie pączuszki Kaimati w syropie kardamonowym

Halo halo, to, że ten rok zaczęłam przeprowadzką do Afryki nie oznacza absolutnie, że zostawię Was z ręką w nocniku w temacie tych pyszności. Przeca zbliża się najważniejszy dzień lutego – Tłusty czwartek! Dziś mam zamiar przybliżyć Wam przepis na jeden z dwóch rodzajów afrykańskich łakoci. Oba są „pączkowate”,...
IMG_20201107_154111-01

Paluchy drożdżowe z makiem

Dawno mnie nie było to wracam oczywiście z comfort foodem:) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka – roślinne również będzie ok 13 g świeżych drożdży 20 g cukru jajko 2 łyżki oleju szczypta soli mak i sezam...
IMG_20201107_154724-01-01

Bułeczki drożdżowe plecione

Bułeczki, idealne do świeżego masła i domowych powideł. Przy okazji, Wy także jesteście tą osobą, która zawsze znajduje „kostki” w powidłach od najbliższych? Składniki zaczyn: 15 g świeżych drożdży 3 g cukru łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki letniej, przegotowanej wody...
p1023013-01

Ciasteczka proteinowe z masła orzechowego

Bez zbędnego mędrkowania, przedstawiam Wam przepis na arcyciekawe ciasteczka z masła orzechowego. Najważniejsze w tym wszystkim są tipy: - masę należy porządnie wymieszać - masło może mieć kawałki orzechów - rozmiar każdego ciasteczka nie powinien przekraczać 4 centymetrów średnicy (trust...