Shiitake strogonow

Wyobraź sobie, że znajdujesz się na etapie kumulującym następujące elementy: głód umami, brak czasu na gotowanie i sadło wiszące z ciała (czyli zdecydowane „nie” potrawom kalorycznym). Jesteś w tym? To zapraszam do tańca po kuchni. Dziś w menu shiitake strogonow. Krowia porcja 500 g ma jedyne 218 kalorii. O ile oczywiście nie ulegniecie pokusom i nie dodacie świeżego chlebka z masełkiem który dla mnie jest absolutnym comfort food. Bądź co bądź – enjoy!

IMG_20200210_151544_603

Składniki

50 g kotletów sojowych w stylu schabowego
łyżka mąki
2 łyżki sosu Worcestershire
150 g cebuli
2 ząbki czosnku
120 g grzybów shiitake
70 g marchewki
2 ogórki kiszone
1/2 czerwonej papryki ok. 120 g
700 ml doprawionego bulionu warzywnego
3 papryczki piri piri
2 łyżki passaty pomidorowej
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
pieprz świeży
olej do smażenia

Przepis

Najpierw należy zagotować suche kotlety w bulionie. Odsączyć, a bulion pozostawić. Kotlety kroimy w paski, marynujemy w pieprzu i sosie i obtaczamy w mące. Smażymy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany czosnek. Smażymy chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele, pieprz w kulkach i liście laurowe, pokrojoną w paski marchewkę i starte na dużych oczach tarki ogórki. Wtedy dodać również pokrojone w kostkę czy paski papryki.

Dodać passatę i zagotować. Przyprawić i serwować.

IMG_20200207_175817_943

Sernik w 5 minut

Albo w 3 minuty. Zależy od tego, jak szybko nagrzewa się Wam piekarnik. Pyszny, mięsisty, ciężki, nie z cyklu gotowanych w piecu w kąpieli wodnej, zadowoli na ciepło i zimno – bo to bardzo wdzięczny sernik jest. Uwaga – blaszka...
IMG_20191207_204726_829

Fuerteventura na językach (i kubkach smakowych)

Myśląc o Fuercie musicie wiedzieć, że jest to wyspa gdzie praktycznie nie ma czegoś takiego jak rolnictwo, a teren pomiędzy rozsianymi po obrzeżu miasteczkami to górzysta, kamienista pustynia. Owszem, widoki piękne, ale jak się można domyślać mocno wpływa to na...
IMG_20191024_120603_653

Wege wybrzeżem Portugalii!

Wyobraźcie sobie miejsce, w którym nontoperek powietrze pachnie solą, wiatr nieustannie smaga Cię po twarzy a fale są jak prąd morski – bo zdradliwie wdzierają się na brzeg w pogoni za Twoim kocyczkiem czy sprzętem elektronicznym (co mi się oczywiście zdarzyło)....
IMG_20191013_195548_155

Obłędne kotlety kalafiorowe

Niby łatwe do zrobienia ale jest jeden haczyk – zbyt mało doprawione będą miałkie, odpowiednio – idealne w smaku, bardzo przypominające kotleciki z indyka (co oczywiście nie wszystkim wege pasuje). Każdego zadowolić się nie da więc eksperymentujcie z przyprawami tworząc bazę...
P1004835

Pasta | Zielone pesto | Wędzone shiitake

Zdrowe, antynowotworowe i smaczne – łapcie się za shiitake. Szybki przepis na przełamanie smaków grzybów polskich lasów pod spodem. Enjoy! Składnikimakaron – na 2 porcjeparmezan i płatki chilli – do posypania dańcukinia 200 gpestopęczek natki pietruszki XXL, 2 pęczki liści rzodkiewki lub podobna...
IMG_20190723_175559_444

Doskonały sos z grzybów leśnych

Wygląd na to, że zostałam mężczyzną. Bo że niby tylko mężczyzna ma zasadzić drzewo, zapłodnić syna i postawić dom? Pff. Drzewo już zasadziłam. Co prawda to była choinka która została nam po świętach. No i dałam ją Mamie żeby zasadziła...