Pączkowe racuszki z sałatką owocową i ciepłym sosem śmietankowo-orzechowym

Bon Appétit. Łatwe jak budowa cepa placki, których nie da się tak łatwo spierdaczyć. Jedyne, czego musicie się nauczyć to ogarniania temperatury oleju i nie powinno być ofiar w ludziach. Same racuszki smakują jak połączenie typowego przedstawiciela tego gatunku z… pączkiem. Ale nie są tak pracochłonne. Ja lubię je jeść z ketchupem, ale to ja. Wam natomiast polecam wersję z cieplutkim sosem śmietankowo-orzechowym. A jak nie gra Wam jeszcze w duszy wiosna, to zamiast orzeźwiających owoców dodajcie sobie usmażonych śliwek. O!

1644837678131

Składniki

300 g mąki pszennej
drożdże suszone 7g
4 łyżki brązowego cukru
dwie szczypty soli soli
300 ml ciepłego mleka
2 jajka
olej do smażenia (dużo)

2 pomarańcze
gruszka
śliwka
10 zielonych winogron
miód do smaku
łyżka soku z cytryny

150 ml mleka owsianego
50 ml śmietanki 30 proc.
30 g masła niesolonego
1/2 łyżeczki soli
miód do smaku
3 kopiaste łyżki masła orzechowego 100 proc. orzechów, crunchy
40g obranych orzechów włoskich
żółtko

1644837678142

Przepis

Mąkę wrzuć do miski, dodaj drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko i jajka i wyrabiaj krótko do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 40 minut). Ciasto powinno być luźne, ciągnące się.

Owoce można teraz pokroić drobno, skropić sokiem i miodem. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

Na patelni upraż pokrojone orzechy. Odstaw.

W garnuszku rozgrzej mleko z masłem i śmietanką. Dodaj sól i masło orzechowe. Zredukuj. Żółtko jajka wymieszaj trzepaczką z odrobiną sosu i powoli dodawaj do gorącego płynu ciągle mieszając. Po dodaniu żółtka sosu już nie gotujemy. Dodaj na końcu uprażone orzechy, a gdy płyn trochę ostygnie – miód w dowolnej ilości.

Na patelni o grubym dnie porządnie rozgrzej olej. Dużo. Na gorący tłuszcz wykładaj ciasto po łyżce stołowej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Uwaga! Jeśli patelnia będzie za mało rozgrzana racuchy nasiąkną tłuszczem, nie urosną, a w środku mogą być surowe. Ciasto w odpowiedniej temperaturze szybko się smaży, więc należy go cały czas pilnować. Płaskie, cienkie placki będą dowodem na niepowodzenie misji.

Usmażone racuchy podawaj z sałatką owocową, polane pysznym sosem.

IMG_20211011_151132

Kozia broda z patelaszki

Na pierwszy rzut oka wyglądem przypomina morską gąbkę – nieregularnie kolistą, z mocno pofałdowanymi płatkami. Nie ma klasycznego kapelusza, miąższ ma orzechowy zapach i zazwyczaj można go znaleźć u podstawy sosny czy świerku. Potoczną nazwą tego grzyba jest „szmaciak” choć...
Resizer_161340969531115

Zanzibar – praktyczny poradnik od A do Z

Dziś wrzucam kilka informacji z mojego ostatniego wyjazdu oraz kadry, którymi mam nadzieję Was zainteresuję. Zanzibar jest piękny, ciepły, niesamowicie interesujący, absolutnie nie jest za to zalany turystami jak to niektórzy określają (choć fakt, należy wiedzieć gdzie jechać, by odpocząć)....
img_20210118_175309_745

Afrykańskie pączuszki Kaimati w syropie kardamonowym

Halo halo, to, że ten rok zaczęłam przeprowadzką do Afryki nie oznacza absolutnie, że zostawię Was z ręką w nocniku w temacie tych pyszności. Przeca zbliża się najważniejszy dzień lutego – Tłusty czwartek! Dziś mam zamiar przybliżyć Wam przepis na jeden z dwóch rodzajów afrykańskich łakoci. Oba są „pączkowate”,...
IMG_20201107_154111-01

Paluchy drożdżowe z makiem

Dawno mnie nie było to wracam oczywiście z comfort foodem:) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka – roślinne również będzie ok 13 g świeżych drożdży 20 g cukru jajko 2 łyżki oleju szczypta soli mak i sezam...
IMG_20201107_154724-01-01

Bułeczki drożdżowe plecione

Bułeczki, idealne do świeżego masła i domowych powideł. Przy okazji, Wy także jesteście tą osobą, która zawsze znajduje „kostki” w powidłach od najbliższych? Składniki zaczyn: 15 g świeżych drożdży 3 g cukru łyżeczka mąki pszennej 4 łyżki letniej, przegotowanej wody...
p1023013-01

Ciasteczka proteinowe z masła orzechowego

Bez zbędnego mędrkowania, przedstawiam Wam przepis na arcyciekawe ciasteczka z masła orzechowego. Najważniejsze w tym wszystkim są tipy: - masę należy porządnie wymieszać - masło może mieć kawałki orzechów - rozmiar każdego ciasteczka nie powinien przekraczać 4 centymetrów średnicy (trust...
IMG_20201020_092141-01

Karta Pichconko.pl w wegańskim glampingu

Za górami, za lasami… aa w sumie to w południowej części Kotliny Kłodzkiej, w małej i cichej wsi Nagodzice stoi sobie pole namiotowe. Dość niecodzienne, bo luksusowe, z daniami w menu od Pichconko.pl Ewelina Brodnicka. Cztery postawione tu namioty oddalone...