Sernik absolutny – na skyrze i serku wiejskim

Sernik absolutny. Nie ma opcji, by opadł. Nie ma opcji, by nie smakował. Możesz go przygotować z odżywką białkową i erytrytolem, albo na mące i cukrze. W obu wersjach wymiata. Idealny na świąteczne okazje, a dodatek gorzkiego kakao w pudrze między spodem a masą to kompletna ambrozja. Smacznego!

Składniki

Masa

150g skyru naturalnego
200g serka homogenizowanego, wanilinowego
400g serka wiejskiego, granulowanego
4 łyżki odżywki białkowej lub mąki pszennej tortowej
Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 60g
4 jajka rozm. M
Masło 100g
140 g słodziwa sypkiego (erytrytol, ksylitol itp.), może to być też cukier, ale absolutnie nie miód
Szczypta soli

Spód

Mąka pszenna 200g
Masło roztopione 100g
70g słodziwa sypkiego (np. erytrytol), może to być też cukier, ale absolutnie nie miód
Jajko rozmiar M
Szczypta soli
2 łyżki kakao gorzkiego w pudrze

Przepis

Z podanych składników na spód (prócz kakao) zagnieć jednolite ciasto. Masło możesz rozpuścić, nie musisz czekać aż zmięknie. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (należy nałożyć papier na spód tortownicy i zacisnąć obręcz). Dno następnie wyklej ciastem, nakłuj gęsto widelcem i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

W misce miksuj serki z jajami i słodziwem. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dalej miksując dodaj jaja, odżywkę, budyń w proszku. Spód należy wysypać kakao (warunek konieczny!) i wylać na niego masę. Sernik pieczemy ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 175°C. Smacznego!

Ryżowe rolki a’la sushi

Mi osobiście najlepiej smakują na zimno, z dodatkiem wasabi i sosu sojowego, ale jeśli macie ochotę zjeść je prosto z patelni to też dobra opcja. Pamiętajcie tylko o utrzymaniu odpowiedniej temperatury oleju tak, by nie wsiąkł on w smażone rolki....

Szarlotka express

Gotowanie dla grup uczy jednego – oszczędności czasu. Dziś ciasto, które ekspresowo i z powodzeniem możecie przygotować także w opcji wegańskiej, jeśli najdzie Was taka ochota! Składniki ( na 8 porcji) 8 jabłek 3/4 szklanki dowolnego słodziwa w prochu tj....

Makaron do sosu

Makaron zawsze kojarzył mi się z moją babcią. Przypominają mi się niedziele, kiedy to przygotowywała ogromną ucztę dla całej rodziny, a — jeśli akurat zostawałam u niej na sobotnią noc — z rana mogłam z bliska oglądać pieczenie ciast, formowanie kotletów, czy właśnie cały „makaronowy” proces...

Kozia broda z patelaszki

Na pierwszy rzut oka wyglądem przypomina morską gąbkę – nieregularnie kolistą, z mocno pofałdowanymi płatkami. Nie ma klasycznego kapelusza, miąższ ma orzechowy zapach i zazwyczaj można go znaleźć u podstawy sosny czy świerku. Potoczną nazwą tego grzyba jest „szmaciak” choć...

Zanzibar – praktyczny poradnik od A do Z

Dziś wrzucam kilka informacji z mojego ostatniego wyjazdu oraz kadry, którymi mam nadzieję Was zainteresuję. Zanzibar jest piękny, ciepły, niesamowicie interesujący, absolutnie nie jest za to zalany turystami jak to niektórzy określają (choć fakt, należy wiedzieć gdzie jechać, by odpocząć)....

Afrykańskie pączuszki Kaimati w syropie kardamonowym

Halo halo, to, że ten rok zaczęłam przeprowadzką do Afryki nie oznacza absolutnie, że zostawię Was z ręką w nocniku w temacie tych pyszności. Przeca zbliża się najważniejszy dzień lutego – Tłusty czwartek! Dziś mam zamiar przybliżyć Wam przepis na jeden z dwóch rodzajów afrykańskich łakoci. Oba są „pączkowate”,...