Szarlotka express

Gotowanie dla grup uczy jednego – oszczędności czasu. Dziś ciasto, które ekspresowo i z powodzeniem możecie przygotować także w opcji wegańskiej, jeśli najdzie Was taka ochota!

Składniki ( na 8 porcji)

8 jabłek
3/4 szklanki dowolnego słodziwa w prochu tj. cukier biały, brązowy, ksylitol, stewia
2 szklanki mąki pszennej typ 450
250 g tłuszczu w postaci masła lub wegańskiego odpowiednika
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu

Przepis

Ciasto na spód i wierzch to kruszonka. Sęk w tym, że w dwóch rodzajach. Przygotujcie sobie dwie miski i do każdej dodajcie równą ilość mąki, soli i tłuszczu. Do spodniej warstwy dodajcie 1/3 przygotowanego słodziwa, a do wierzchniej resztę (spód w postaci kruszonki łatwo twardnieje pod wpływem zbyt dużej ilości cukru i robi się niesmacznie). Z tej mieszanki zróbcie dwa typy kruszonki. Blachę wyściełamy papierem, układamy kruszonkę, wysypujemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszane z cynamonem, a na wierzch dajemy słodszą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 25 minut. Do zbrązowienia. Smacznego!