Twaróg we włoskim stylu

Lubicie zwarty, okrągły, lidlowy serek twarogowy „we włoskim stylu”? Dziś pokażę Wam prosty sposób, w jaki możecie go przygotować w domowym zaciszu. Ser jest twardy, nadaje się do krojenia w plastry, użycia jako zamiennik sera paneer w indyjskich potrawach, a nawet do obtoczenia w słonej panierce z przyprawami i usmażenia. Sami zdecydujcie. Smacznego!

Składniki

2,5 litra mleka krowiego 2% (może być z Lidla, w butelce, opisane jako „świeże” lub „spożywcze”)
1 łyżeczka soli morskiej
3 małe cytryny

Przepis

Do mleka w garnku wsyp sól, zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Wstaw na ogień. Gdy płyn zacznie się gotować, dolej do niego sok wyciśnięty z cytryn. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj mieszaninę dalej, aż zaczną wyraźnie oddzielać się skrzepy. Przygotuj durszlak wyłożony gazą. Przelej zawartość garnka zachowując mleczne skrzepy. Odciśnij formując kulkę. Ser po ostygnięciu jest gotowy do dalszej obróbki bądź serwowania np. na kanapkach.