Placuszki | Pancakes

Pancakes – któż ich nie kocha? Ja mam w domu specyficzny typ takiego łasucha, który słodkie obiady, śniadania czy kolacje po prostu uwielbia. Co więcej – to jego upodobanie skutecznie pozwala mi odwrócić jego uwagę od czarnych myśli, albo po prostu poprawić humor. Placuszki podane z masłem orzechowym, pigwą, czy domową konfiturą to idealny sposób na rozpoczęcie dnia albo jego słodkie zakończenie. Smacznego.

IMG_20160112_125103

Składniki (na ok. 10 placków)

225 g mąki pszennej
300 ml mleka
30 g stopionego masła
2 jajka rozmiar M
szczypta soli
min. łyżka cukru (więcej jeśli lubicie słodkie placuszki)
po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)

Ingredients (for 10 pancakes)

225 g all-purpose flour
300 ml milk
30 g butter, melted
2 eggs
a little bit of salt
1 tablespoon white sugar (or more)
2 teaspoons baking powder

IMG_20160112_125425

Przepis/ recipe
Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na ok. 20 min. Smażymy małe placuszki na patelni, na niewielkiej ilości masła a najlepiej w ogóle je pomijając. Warto pamiętać o jednym – gdy na plackach zaczynają się tworzyć bąbelki należy je przełożyć na drugą stronę. Smacznego.

In a large bowl mix together all the ingredients. Let it still for 20 minutes. Heat a lightly oiled frying pan (or don’t use butter at all), brown pancakes on both sides and serve hot. When you cook them all you need to remember is that when the upper side of the pancake is blistering and bubbling it’s time to cook the second side for about 1 minute.

IMG_20160112_125705

Dodaj komentarz