Wegańskie spaghetti bolognese z czerwoną soczewicą | Vegan Spaghetti with Lentil Bolognese

Makarony to jedna z wdzięczniejszych baz ze wszystkich produktów, na których można budować wegetariańskie i wegańskie dania. Najprościej jest ugotować Spaghetti Aglio E Olio – wystarczy rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć czosnek, doprawić, dodać makaron, natkę pietruszki, wymieszać i posypać startym parmezanem. Pyszne – o ile macie do dyspozycji dobry makaron. Nie warto oszczędzać na tym składniku.

Mój przepis jest o tyle praktyczny, że można go wykorzystać w kilku celach. Podstawowe zastosowanie to właśnie sos bolognese. Redukując go otrzymacie pastę do krakersów czy bagietki co świetnie sprawdza się na przyjęciach, a dodając zawartość puszki pomidorów i np. cukinię otrzymacie świetny wegetariański gulasz. Do tego świeży, wiejski chleb i obiad gotowy. Czasem do potrawy dodaję więcej sosu sojowego by jeszcze mocniej podkręcić smak. Także wędzona papryka nie znalazła się wśród składników przypadkowo.

Czerwona soczewica króluje w tym przepisie z prostego powodu – jest jednym z produktów używanych na Malcie którą to obecnie kulinarnie odkrywam. Nie jest tu najtańszym produktem, ale łatwo ją przygotować i przechowywać. Dziś jako ” Lentil Bolognese”. Zapraszam do gotowania!

IMG_20160128_012905

IMG_20160127_065255

Składniki

łyżka oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
2/3 szklanki soczewicy
1 i 1/2 szklanki bulionu
3 łyżeczki sosu sojowego
3/4 szklanki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki (najlepiej wędzonej), 1 łyżeczka suszonego oregano – można oczywiście więcej

Przepis

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Zabieramy się za resztę składników – na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Seler naciowy, pietruszkę i marchew miksujemy w blenderze ale nie na pulpę – masa powinna być chrupka, z wyczuwalnymi grudkami. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, koncentrat i przyprawy. Gotujemy często mieszając do odparowania i doprowadzenia do pożądanej gęstości. Podajemy z makaronem i parmezanem.

IMG_20160120_110051

Ingredients    

1 tablespoon olive oil
onion
2 garlic cloves, minced
2 carrots, peeled and chopped
1 parsley root
2 stalks of celery
2/3 cup dried, red lentils
1 i 1/2 cup of veggie broth
3 teaspoons soy sauce
3/4 cup tomato paste
plus dried thyme leaves, oregano, salt and black pepper

IMG_20160120_105346

 Recipe

In a medium pot, combine the lentils with enough water to cover them. Season the water with salt. Leave for night, then bring to a boil and lower to a simmer until lentils are tender – about 20 minutes. Drain and set aside.

In a large pot heat the olive oil over medium heat, stir onion and garlic. Add minced carrots, parsley, celery and broth. Season with pepper, thyme, oregano and salt. Saute until veggies are tender. Add soy sauce and tomato pasta. Bring to a boil and then lower to a simmer, cooking for 10 minutes, until the liquid has reduced by half. Ready to serve!

IMG_20160128_013023

IMG_20160120_110252

Dodaj komentarz